Sådan kan du som privatperson gøre en forskel for miljøet

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores planet er under pres. Klimaforandringerne er en realitet, og som FN tidligere på året var ude at sige, kræver det en indsats fra os alle sammen, hvis vi skal nå at begrænse skaderne – og det skal ske nu.

Har man fulgt med i medierne over de seneste år, kan det ikke komme som nogen overraskelse, da der allerede har været stort fokus på, hvad vi hver især skal og kan gøre for at være mere grønne. Som udgangspunkt handler det om at mindske vores forbrug, spare på strømmen og vælge de grønnere løsninger i alle aspekter af vores hverdag.

Det er i teorien nemt nok, men i praksis er det lidt en anden sag. For hvordan kan man egentlig spare på strømmen og på andre måder være med til at reducere ens CO2-udslip? Her får du en samlet oversigt over de mange ting, som du som privatperson kan gøre for at gøre en positiv og grøn forskel for vores alles miljø.

Nogle af punkterne er større og vigtigere end andre, men fælles for dem alle er, at de giver en målbar reducering af netop dit CO2-udslip. Og selvom det måske kan virke som en lille brøkdel i et kæmpe, uoverskueligt regnestykke, kan det få stor betydning, hvis alle har fokus på følgende punkter.

 

 

 

Genbrug er guld

Når det gælder netop miljøsnakken og vores planets helbred, er genbrug intet mindre end guld. At mindske ens personlige forbrug er et af de vigtigste og største skridt, man som privatperson kan tage for at gøre en grøn forskel.

Der bliver nemlig brugt en masse ressourcer og energi på at producere nye varer og fragte dem til netop dit område. Derudover har vores planet kun begrænsede ressourcer, og derfor er det vigtigt, at vi udnytter dem, som vi har.

Et vigtigt skridt, som du kan tage i forhold til genbrug, er at sortere dit affald. Ved fx at sortere pap, papir, glas og bioaffald for sig selv sikrer man sig, at ens skrald bliver genbrugt og omsat på optimal vis.

Det samme gælder for gamle batterier, maling, elektronik og andre specielt affald, som altid bør køres på genbrugspladsen og puttes i de rigtige containere. På den måde er man med til at sikre optimal udnyttelse af jordens begrænsede ressourcer.

 

 

 

Minimer din retur ved onlinehandel

Over 10 millioner af pakker sendes i 2018 fra Kina til Danmark, alene!! Webshops der giver gratis retur melder om retur procenter på op til 70%. Altså for hver 10 handler kommer der retur fra 7 af dem. Et miljøsvineri af emballage og transport, som ingen taler om?

Webshops der ikke betaler for gratis retur melder om noget lavere returprocenter omkring de 40%.

NoCo2 anbefaler derfor at vi som forbrugere tænker os meget kraftigt om, når vi handler online. Undgå fejlkøb og behovet for at sende retur. Forskellen på returprocenterne antyder kraftigt en anden købsholding blandt forbrugere, når der er gratis retur.

NoCo2 anbefaler derfor en holdningsændring, til os forbrugere når der handles online.

 

 

 

De rigtige materialer

I forbindelse med genbrug bør man have fokus på, hvilke materialer man vælger i hverdagen. Eksempelvis bør man altid vælge det genanvendelige frem for det, der kun skal bruges en enkelt gang.

Stofbleer og lommetørklæder af stof frem for papir er eksempler på dette. I stedet for at bruge plastik- eller flamingokopper til kaffen på arbejdet, kan man tage sin egen med. Både du og dine børn kan vælge at pakke madpakken i en kasse frem for madpapir og sølvpapir.

Det samme gælder for vandflasken, som kan være af stål eller glas frem for plastik. Når I skal ud at shoppe, så brug genanvendelige stofnet frem for plastikposer. På den måde kan man ved at vælge de rigtige materialer mindske sit CO2-udslip, uden at det går ud over kvaliteten af og komforten i ens hverdag.

Hvis man er kreativ, kan man udskifte engangsmaterialet med noget mere bæredygtigt og genanvendeligt på en masse områder ud over dem, der er listet ovenfor.

 

 

 

Mindre transport

At flytte for at komme tættere på sit arbejde eller vælge sin arbejdsplads ud fra placering kan virke fjollet. Men faktum er, at du hver dag skal bevæge dig til og fra dit arbejde. Derfor kan det gøre en kæmpe forskel, om der er 5, 10 eller 30 km til din arbejdsplads.

Hvis du bor tæt på dit arbejde, vil du nemlig ikke have samme behov for transport med enten bil, tog eller bus. I stedet kan du cykle eller gå. Det sparer dig ikke kun penge og sikrer, at du får lavet din daglige motion. Det er også med til at spare klimaet for den CO2-udledning, som ellers ville ske som følge af transporten frem og tilbage.

Selvom det ikke er meget hver dag, gør det en mærkbar forskel i det lange løb, netop fordi man skal bevæge sig til og fra arbejde mange dage hvert eneste år. Derfor kan det være værd at tænke over, næste gang man flytter eller skifter job.

 

 

 

Undgå de lange flyrejser

Der er ikke meget, der slår en rejse til Thailand med de smukke, tropiske strande, den lækre mad og det varme klima. Desværre er det en stor streg i regningen i forbindelse med det store klimaregnskab. At flyve mange timer tværs over jordkloden for et par ugers ferie er utroligt belastende, og vores ferierejser står for en stor del af vores personlige CO2-udslip.

Derfor kan man virkelig gøre en forskel ved at vælge de tropiske destinationer fra og vælge noget, der befinder sig tættere på. En bilferie er heller ikke optimal for klimaet, men det er langt bedre at køre sydpå end at flyve derned.

Hvis du virkelig vil holde dine ferier på den grønne måde, bør du blive i Danmark – og vores eget lille land har da også mange spændende og lækre steder at byde på. Hvis du af den eller anden grund føler, at du bliver nødt til at tage på en flyrejse, kan du sørge for at vælge det mest grønne og klimavenlige flyselskab.

 

 

 

Spis grønnere

Hvis du vil være grønnere, må du også spise grønnere – så simpelt er det. Frugt, grøntsager og kornprodukter er nogle af de bedste valg, når man snakker om grøn mad.

I modsætning hertil er kød og mejeriprodukter de helt store syndere. Især oksekød er en kæmpe belastning for klimaet, da en ko ikke kun kræver meget mad og energi, men også udleder en gas, der kaldes metan, der er langt værre end CO2.

Det absolut bedste for klimaet er at overgå til vegetarisme eller veganisme, hvor man helt undgår kød og eventuelt mejeriprodukter og i stedet vælger en kost baseret på lokale og økologiske grøntsager.

Hvis man ikke er klar til denne omstilling, kan man dog også starte med nogle mildere tiltag. Eksempelvis kan man skifte oksekødet ud med kylling, der kræver langt mindre energi, vand og mad at producere.

På samme vis kan man også vælge muslinger frem for rejer og andre krebsdyr. På internettet kan du finde hele skemaer med en oversigt over, hvilke fødevarer, der er de grønneste.

 

 

 

Spar på vandet

Som tidligere nævnt lever vi på en planet med begrænsede ressourcer. Få steder er det mere relevant, end når man taler om vand. Ferskvand er en utroligt dyrebar ressource, og derfor er det vigtigt, at vi tænker over, hvordan vi bruger den.

En utæt vandhane eller et toilet, der løber, virker måske ikke som den store katastrofe. Men i længden vil der være tale om en stor mængde spildevand, som kunne være undgået. Derfor er det vigtigt at spare på vandet, især når det gælder det opvarmede vand.

Ud over at vand er en dyrebar ressource, bliver der også brugt en masse energi på at varme det op. Ved at tage kortere bade, slukke for vandet, når det ikke bruges, samt investere i en nyere og bedre opvaskemaskine, kan man både spare på vandet og nedsætte ens personlige CO2-udledning.

At spare på vandet kan også være at samle regnvand til at vande haven frem for at bruge haveslangen.

Har du mange blomster og buske i haven, der skal vandes, så sørg for at vande dem om morgenen, aftenen eller natten, hvor fordampningen fra solen vil være mindst.

 

 

 

Kør smart

Bilen er også en af de helt store syndere, når det gælder klimaet. I teorien ville det være bedst at leve helt uden bil, men i praksis er det umuligt for mange familier.

Mange er helt afhængige af deres bil for at få hverdagen til at hænge sammen, men heldigvis er det at afskaffe bilen helt ikke den eneste løsning på klimaspørgsmålet. Der bliver forsket massivt og udviklet inden for el- og hybridbiler, som kører på grøn energi frem for fossile brændstoffer i form af benzin og diesel.

Hvis du vil gøre en forskel for klimaet, kan du med fordel købe en hybrid- eller elbil, næste gang du skal købe ny bil. Det sparer ikke kun miljøet, men vil også kunne ses på pengepungen, da el er langt billigere end benzin og diesel.

I forhold til klimaet vil en ren elbil helt klart være at foretrække, specielt i fremtiden, hvor størstedelen af el vil komme fra vindenergi. I øjeblikket hvor en alt for stor del at strømmen kommer fra kulkraft, er det tvivlsomt hvor meget bedre det er. Men en god løsning til fremtiden. Men, hvis du er afhængig af at kunne køre længere ture, er en hybridbil et godt alternativ.

At køre smart vil også være at køre flere sammen, da én bil naturligvis forurener mindre end to. Ud over at vælge en bil, der kører på el, kan du også køre smartere og grønnere ved at lave aftale med fx familie eller kolleger om at køre sammen. Dette er den bedste løsning når vi taler 2018.

 

 

 

Arbejd hjemme en gang om ugen

I forbindelse med kørslen og transport generelt kan en løsning også være helt at nedbringe sit behov for at skulle bevæge sig fra A til B. Det kan gøres ved at spørge ens arbejdsgiver om en hjemmearbejdsdag hver uge. Det virker måske som en lille ting, men igen vil det gøre en stor forskel i det lange løb.

Samtidig vil en hjemmearbejdsdag både spare dig tid, idet du ikke skal spilde tid i bil, bus og tog, og det vil også spare dig penge på billet eller benzin.

De fleste har en computer derhjemme og vil derfor kunne være mindst lige så effektive derhjemme, som de vil være på kontoret.

Om du kan få lov til og har mulighed for at arbejde hjemme, er naturligvis også afhængigt af dit erhverv. Men er det muligt for dig og din arbejdsplads, er det også en måde at leve grønnere og smartere.

 

 

 

Efterisoler dit hjem

Energirenoveringer er det nye sort inden for byggebranchen. Og det er ikke uden grund. Der er flere gode grunde til at efterisolere din bolig, især hvis den er af ældre datoer.

Det var nemlig først i 80’erne, at det blev til et lovkrav at isolere, når man byggede nye boliger. Hvis du bor i en ældre villa, kan du derfor risikere, at meget af din varme fiser direkte ud i atmosfæren. Det betyder, at du bliver nødt til at skrue ekstra op for varmen for at holde huset lunt. Og det er noget, som har dyre konsekvenser – både for miljøet og for din egen økonomi.

Selvom det kan virke dyrt at efterisolere, når man skal betale håndværkerregningen, kan det i langt de fleste tilfælde godt betale sig. De sparede penge er ikke kun vigtige for dig, men også for miljøet, da du så kun bruger den olie, gas eller el, som du absolut skal bruge.

Samtidig vil efterisolering mange gange også medføre, at du får et mærkbart bedre og sundere indeklima. Efterisolering kan blandt andet gøres i kælderen, i hulmurene og på loftet for at opnå den største og bedste effekt.

Det er også vigtigt at tætne listerne omkring døre og vinduer. Er dine døre og vinduer gamle og slidte, kan du også spare noget på regningen ved at skifte dem ud med nogle bedre og mere energioptimerede af slagsen.

 

 

 

Skift energikilde

I forbindelse med energirenovering af dit hjem er det også værd at se nærmere på, hvor din varme egentlig kommer fra. Oliefyr er en af de helt dyre og sorte af varmekilder, der belaster både miljøet og din økonomi. Også hvis du har fjernvarme eller gasfyr, kan det være en idé at erstatte eller supplere med grønnere og billigere varmekilder.

Hvilke muligheder, man har, for at få en grøn energikilde, er meget afhængigt af ens bolig. Hvis man bor på landet med en stor grøn, kan man få lov til at sætte sin egen vindmølle op i haven. Har man en stor grund, kan man få lagt jordvarme.

I et sommerhus vil det være oplagt at installere en varmepumpe som supplerende varmekilde. Og sidst men ikke mindst kan solcellerne også være en oplagt løsning. Der bliver hele tiden forsket og udviklet på området, og derfor er der utroligt mange grønnere og gode løsninger at vælge imellem i dag.

Der findes masser af information om grønne energikilder og ikke mindst fradragene til disse på nettet, så du hurtigt kan blive klogere på, hvad der kan betale sig for dig.

 

 

 

Husk at slukke dine apparater

Alle apparater og maskiner, der bruger strøm, vil i sidste ende belaste miljøet. Elektricitet er så stor en del af vores hverdag, at vi umuligt kan skære den fra. Ofte er maskiner en vigtig del af vores madlavning, husholdning og underholdning.

Samtidig skal vi også bruge lys for at kunne leve så nordligt som Danmark, særligt om vinteren. Derfor kan man ikke fuldstændig skille sig af med alt, der bruger strøm. Til gengæld kan man huske at slukke det, når man ikke bruger det. Det gælder for alt fra lys til PlayStation og computer.

At computeren står på vågeblus virker måske ikke som en stor energiforbruger, men igen kan det løbe op i det lange løb.

Vil du spare på strømmen, kan det være en god idé at gå en runde om aftenen og slukke på kontakten alle steder, hvor det lader sig gøre. Det vil ikke kun skåne miljøet, men vil også kunne ses på din elregning.

 

 

 

Køb lokalt

Transportsektoren er en stor klimasynder. Og det gælder ikke kun, når du skal transportere dig selv. Det er nemt at glemme, hvor appelsinen egentlig kommer fra, når man står nede i supermarkedet, fordi man er så vant til at kunne få dem året rundt.

Men vælger man at købe tropiske frugter og andre varer, der kommer langvejs fra, skal man huske på den store CO2-udledning, der er forbundet med transport via fly, skib og lastbil. Når man prøver at blive grønnere i sine handlinger, bør man derfor også tænke over at købe lokalt, når det er muligt.

Ofte står det på varen, hvor den kommer fra. Det gælder ikke kun for madvarer, men også når det gælder tøj og sko, køkkenudstyr, elektronik og meget andet, kan det være en god idé at tænke over, hvor det kommer fra – og om der er et mere lokalt alternativ.

 

 

 

Plant dine egne grøntsager

Hjemmegroede grøntsager er en rigtig klimaven. For ved at plante og gro dine egne grøntsager er du hverken med til at støtte lang transport eller de kradse kemikalier, der bruges i det konventionelle landbrug.

Samtidig vil dine egne grøntsager være økologiske og desuden mere smagsfulde og næringsrige end de, man kan købe i supermarkedet.

Der er altså god grund til at udnytte din have, hvis du har en. At plante egne grøntsager vil i det lange løb også spare dig penge, da de ikke kræver andet end regnvand, sol og en smule gødning en gang imellem.

Selvom du tænker, at det er et stort projekt, behøver det ikke være det. Nogle grøntsager er nemmere end andre, og hvis man går efter de mindst krævende, behøver det ikke tage alt for meget tid og energi.

Samtidig kan det også blive et hyggeligt projekt, især hvis der er børn involvereret, hvor man lærer meget om rejsen fra lille frø til aftensmad.

 

 

 

Minimer madspild

Madspild er også et af mediernes største fokusområder i disse år. Det skyldes, at madspild i høj grad også hænger sammen med klimadebatten – og en række andre globale udfordringer.

Når der er så mange mennesker, der sulter, virker det tosset at smide mad ud – og det er det også. At minimere dit madspild vil ikke kun give god og grøn samvittighed, men også spare dig penge.

Det gøres i praksis ved at planlægge indkøbene ved hjælp af en madplan, så man ikke køber en masse madvarer, som ikke bliver brugt, og som derfor får lov at ligge og blive dårlige. Derudover er mange madvare stadig spiselige, selv efter de ifølge datoen på pakken er udløbet.

I stedet for bare at smide hele posen eller pakken ud nu og her, er det en god idé at tage et ekstra kig på maden og se, om noget af det kan bruges.

Selvom det måske ikke kan spises, som det er, kan man sommetider bruge det alternativt – fx kan bløde frugter bruges i juice, gamle grøntsager som kompost til haven osv.

 

 

 

Vælg minimalisme

Minimalisme er også en bølge, der virkelig har bredt sig hurtigt og vidt. Det skyldes, at mange kan se ideen i ikke bare at forbruge, fordi man kan, men i stedet minimere indkøbene til det, man absolut har brug for. Minimalisme hænger tæt sammen med madspild, når man tænker på madindkøb.

Men også når det gælder shopping af tøj og sko, julegaver osv. kan det være en stor fordel at tænke minimalistisk. Klimaet sætter stor pris på, at dit forbrug bliver mindre, og det vil din egen økonomi uden tvivl også.

Samtidig vil du på den måde hurtigt finde ud af, at du faktisk slet ikke har brug for så mange forbrugsgoder i din hverdag, som du egentlig gik og troede.

Når man tænker og handler minimalistisk, sparer man på jordens ressourcer og mindsker også sit CO2-udslip i form af mindre transport og forarbejdning af varerne.

Derfor hænger den grønne tankegang og minimalismen tæt sammen.

 

 

 

Små ting i hjemmet

Når man gerne vil tænke grønt, skal man have det for øje, hver gang man bruger energi eller vand. Selv de små ting rundt omkring i hjemmet kan være med til at gøre en mærkbar forskel, især hvis man bor flere sammen.

Eksempelvis kan man ved at udskifte sine pærer til nyere modeller spare på strømmen og samtidig få bedre lys og en længere levetid på pærerne.

Når man vasker tøj, kan man gøre det ved lavere temperaturer, hvilket både er grønt og bedre for tøjet. Er vejret til det, er det en god idé at tørre tøjet udenfor. Og når man vasker tallerkener, glas og bestik op, kan man ved at fylde opvaskemaskinen helt op spare hver 3. vask og dermed også tænke smart på den front.

De små ting i hjemmet kræver ikke den store indsats, men det kan faktisk gøre en større forskel, end man lige går og tror.

 

Vi hører meget gerne input til gode miljøløsninger. Husk at sende dokumentation, kilder m.v. til jeres miljøforslag. Send til mail@noco2.dk.