Sådan kan din virksomhed gøre en forskel for miljøet

Når vi taler om grøn omstilling, er der mange ting at tage højde for og have fokus på. Det ses i medierne, hvor der konstant kommer nye bud på, hvad man kan gøre for at leve grønnere og mere bæredygtigt.

Men disse tips henvender sig ofte til privatpersoner, som ændre deres livsstil og gøre den mere grøn. Ofte bliver virksomheder og erhvervssektorens rolle i det samlede CO2-regnskab underdrevet eller helt udeladt. Måske hænger det sammen med, at mange af os tænker, at en grøn omstilling går ud over produktiviteten og dermed også virksomhedens konkurrencedygtighed på et både nationalt og internationalt marked. Men faktisk kan grønne tiltag i erhvervssektoren vise sig at være gode – og der er ingen tvivl om, at de er nødvendige for fremtiden.

Hvis vi skal stoppe klimaforandringerne og begrænse de skadelige følger, kræver det nemlig en indsats fra alle involverede parter. Derfor er det vigtigt for også virksomheder at vide, hvordan man i praksis kan gøre arbejdspladsen grønnere. Her har vi samlet de bedste og mest brugbare tips til, hvordan forskellige virksomheder kan reducere deres carbon fodspor.

Nogle punkter er større og vigtigere end andre, men de kan alle sammen gøre en væsentlig forskel, når man ser tingene i et større perspektiv end bare den enkelte virksomhed.

UDNYT ENERGIEN OPTIMALT

Udfordringen hos virksomheder ligger i at finde en balance, hvor man fokuserer på grøn omstilling, uden at det går ud over produktiviteten eller arbejdsglæden i et givent firma.

Vi lever i en moderne og digital verden, hvor computere og online forbindelser fylder en helt del i erhvervssektoren. Derfor er det umuligt at forestille sig et erhvervsliv, der slet ikke bruger energi. Men som virksomhed kan man gøre en grøn forskel ved at tænke over, hvordan man bruger energien og ydermere have fokus på, hvordan den udnyttes optimalt.

Det gøres fx ved at investere i nye og gode maskiner i form af computere, kopimaskiner og kaffemaskiner, som har et godt energimærke og dermed er gode til at spare på energien, når de ikke er i brug.

Da der ofte er behov for godt og meget lys i arbejdssituationer, kan man også gøre en mærkbar forskel ved at skifte de gamle elpærer til nogle nye og energibesparende. Her er  LED den oplagte løsning, der virkelig ikke bruger meget strøm.

Valg af Emballage

Firmaers valg af emballage er vigtigt at sætte fokus på. Den bedste løsning på dette område er genbrugsemballage. Uanset om valget her er pap eller plastik, er det vigtigste at emballagen kan bruges igen og igen.

Virksomheder der modtager og sælger større produkter i større emballage, er det vigtigt at de også genbruger den emballage det er muligt at genbruge. Ved køb at ny emballage er det vigtig at man så køber emballage det er muligt at genbruge.

Transport af varer til og fra webshops er blevet en enorm miljøsynder i form af både transport og emballage. Ved emballagevalg for webshops er det vigtigt at tage forbrugerens adfærd med beregningen. Umiddelbart, vil man tænke at pap her er en anelse mere miljørigtigt end plastik, men virkligheden er en anden.

For forbrugeren er deres første instinkt, at smide emballagen ud, når deres nye køb er pakket ud, hvis emballagen er en fyldig papkasse. For at bremse dem i den handling, er der mange webshops der skriver de skal gemme emballagen til en eventuel returnering. Men grundet pladsmangel ryger den meget ofte alligevel ud.

Derfor har det vist sig at plastemballage i form af genbrugelige forsendelsesposer med genlukningsfunktion bliver gemt og genbrugt til retur og mange andre ting hvor papkassen bliver krøllet sammen og smidt ud. Måske vi kender adfærden lidt fra os selv.

Hver virksomhed situation varierer, derfor er det vigtig, der fokuseres på den grønne løsning ved valget af emballage.

Webshops – Drop gratis retur!

Ja, drop gratis retur. Det er en hel klar holdning fra NoCo2. Det er et område der sjovt nok ikke er særlig meget fokus på endnu, fordi vi alle måske er så betaget af hvor fantastisk stigende online handlen er. Lige fra politikkere, til os selv hjemme i stuerne. Hvor er det dejligt at sidde derhjemme og forbruge.

Returprocenten for mange webshops er ekstrem høj. Specielt i beklædning hvor returprocenten i handler er 80-90%. Ikke varer, men at der altså ved 10 onlinehandler bliver sendt en pakke retur i 8-9 tilfælde, ved gratis returfragt. Over 10 millioner pakker kommer fra Kina til Danmark i 2018, alene. Tænk på hvilke summer vi så taler om i retur for al handel man rent faktisk kunne reducere op til 40% på, blot ved et lille miljørigtig lovindgreb. Forbyd gratis retur og fastsæt et fælles returgebyr ALLE webshops som minimum skal tage.

Returprocenten i pakker, er helt nede på 35-45% når forbrugeren selv skal betale et mindre beløb for returnering.

Er det så bare fordi de beholder produktet og smider det ud? Nej, det er det nok ikke. Der bliver blot tænkt mindre over hvad man køber før der klikkes når returnering er gratis. Man prøver måske lige at se om man ikke kan være i denne størrelse 34 selv om man normalt er en størrelse 40. For den er jo meget billig!! Det kunne være den var mærket forkert osv.

Hvad end grunden er. Så er det et faktum at der handles anderledes uhæmmet ved gratis retur. En kæmpe byrde på miljøet at der er 30-40% mere retur når det er gratis.

NoCo2 anbefaler derfor, at man som webshop undlader at bruge gratis retur som salgsfremmende parameter men i stedet benytte rabatten på varen. Fx. give rabat ved køb af større summer eller flere varer og derved få kunden til at handle færre steder. Dette ville være gode grønne tiltag.

Husk at slukke

I forlængelse af ovenstående punkt bør virksomheder også have fokus på at slukke de maskiner, der ikke er i brug. Eksempelvis er det vigtigt, at man husker at slukke lyset og alle computerne, inden man går hjem, så de ikke står og brænder hele natten.

Det kan også være en idé at slukke skærmen på computeren, når man har pause eller går til møde. Det er naturligvis ikke nogen kæmpe besparelse, men igen kan det gøre en forskel over tid, og især hvis man er mange mennesker i virksomheden.

For at undgå at bruge en masse unødig energi kan man også vælge at lægge arrangementer om dagen, så man udnytter det naturlige lys frem for at tænde alt lyset indendørs.

Den bedste måde at udnytte energien optimalt er naturligvis slet ikke at bruge noget, når behovet ikke er der – og derfor bør man i virksomheden huske hinanden på at slukke for det, der ikke er i brug eller behov for.

Genbrug på arbejdet

Det er ikke kun derhjemme, at det giver mening at genbruge. Fordi man i en virksomhed har stort behov for visse ting, giver det god mening at genbruge. Det er eksempelvis gældende for elektronik og papir. Men også møbler som kontorstole og borde kan sagtens købes som genbrug.

På den måde kan virksomheden reducere sit carbon fodspor markant, samtidig med at der spares penge. Genbrug kan også være at sortere affaldet og sørge for, at det ender det rigtige sted, så man kan udnytte materialerne optimalt.

Da jordens ressourcer er knappe, er det vigtigt, at vi er økonomiske med dem. Når man genbruger frem for at købe helt nyt, undgår man også den CO2-udledning og det energiforbrug, der knytter sig til produktionen af nye møbler og maskiner.

Derfor er det ikke kun derhjemme i privaten, men i særdeleshed også på arbejdspladsen, at genbrug er guld.

Giv hjemmearbejdsdage

Som grøn virksomhed bør man give sine medarbejdere mulighed for at arbejde hjemme. Det kan eksempelvis være en gang om ugen. Her vil man opnå en stor besparelse, idet medarbejderen så ikke behøver at skulle transportere sig hjemmefra til arbejdspladsen via tog eller bil.

Transport er en af de helt store syndere, når det gælder klimaet, og derfor er hjemmearbejdsdage en rigtig god idé. Hvis man planlægger sig ud af det, kan det sagtens komme til at fungere, at medarbejderne har nogle dage hjemme – og nogle gange vil man se, at det kun øger deres produktivitet.

Samtidig vil selv en enkelt dag om ugen for hver medarbejder give en stor besparelse set over længere tid. Det er naturligvis ikke i alle virksomheder og erhverv, at dette kan lade sig gøre. Men hvis det er en mulighed for den enkelte virksomhed, er det en løsning, der er værd at overveje.

Undgå firmarejser

På et globalt marked er det for mange virksomheder vitalt, at de har mulighed for at samarbejde med andre internationale virksomheder over hele kloden. Desværre er de lange flyrejser utroligt dyre for miljøet.

En stor del af flytrafikken skyldes erhvervsformål, hvor man fx skal til møder hos udenlandske samarbejdspartnere. Som alternativ til det fysiske møde kan man vælge at tale sammen over telefonen eller afholde en videokonference.

Det vil naturligvis give nogle få begrænsninger og vil ikke være en optimal løsning i alle situationer, men det er værd at tænke over, da flyrejserne virkelig belaster vores klima.

Teknikken er i dag så god og hurtig, at det ved et almindeligt møde ikke vil være noget problem at tage det via chattjenester som fx Skype.

Alternative energikilder

Hvis man som virksomhed har sin egen bygning, har man også mulighed for at vælge, hvordan man vil forsyne den med energi. De fleste virksomheder har et stort energibehov, og det kan være svært at nedsætte det uden at mindske produktiviteten og effektiviteten samtidig.

Men selv hvis man ikke kan styre, hvor meget energi, man bruger, kan man styre, hvilken slags man bruger. Olie, kul og gas er fossile brændstoffer, som udleder en masse CO2 og forurening, når de brændes af. Derfor vil det være utroligt miljøbelastende, hvis hele virksomheden skal varmes op på den måde.

Som alternativ kan man vælge at få installeret grønne løsninger, som forsyner virksomheden med energi på en vedvarende og bæredygtig måde. Det gælder eksempelvis for vindmøller, solceller og varmepumpeanlæg.

Disse energikilder er måske dyre at installere nu og her, men til gengæld vil de producere en masse ”gratis” energi, så man i det lange løb vil spare en del på varmeregningen.

Samtidig er det også utroligt velegnet til markedsføring at have solceller på taget eller en vindmølle på grunden, da det sender et klart signal om, at virksomheden sætter klimaet først.

Grønnere frokostordning

Flere og flere virksomheder får en frokostordning, så medarbejderne slipper for selv at skulle medbringe madpakker. Den store efterspørgsel har medført, at der i dag er rigtig mange frokostordninger at vælge imellem. Hvis man vil være en grønnere virksomhed, bør man vælge en frokostordning, der primært er baseret på lokale råvarer og grøntsager.

Om muligt kan man vælge en menu, hvor der fx kun er rødt kød et par gange om ugen. Det er nemlig kød og mejeriprodukter, der kræver allermest vand og energi under produktionen.

Hvis man vil spise klimavenligt, skal man derfor vælge den vegetariske eller veganske kost. Kan man ikke undvære kødet, bør man vælge kylling frem for oksekød og muslinger frem for rejer. Men vi er selvfølgelig her ude i detaljer.

Undersøg markedet med frokostordninger og led efter dem, der tager udgangspunkt i lokale og grønne råvarer. Det vil samtidig sikre en sund frokostordning, som medarbejderne uden tvivl vil sætte pris på.

Vælg genanvendelige materialer

I virksomheder finder man ofte en del engangsmaterialer, som sagtens kan udskiftes med de mere genanvendelige og bæredygtige af slagsen.

Et eksempel er kopper til kaffe eller te. I stedet for at forsyne kaffemaskinen med engangskrus af plastik eller flamingo, kan man bede medarbejderne tage deres egen kop med eller købe nogen, som bliver vasket op undervejs.

Det samme gælder for vand, hvor det giver god mening at investere i drikkedunke af fx stål frem for plastflasker – både for miljøets og for sundhedens skyld. Også på toilettet kan man skifte de almindelige papirruller ved håndvaskene ud med håndklæder, der kan vaskes, eller endnu bedre varmluftstørrere.

Der er altså mange områder, hvor man kan nedbringe virksomhedens forbrug af ressourcer, hvilket er en både billigere og grønnere løsning.

Brug online løsninger

Virksomheder er også kendetegnet ved at skulle bruge en masse papir. Når der printes, kopieres eller scannes, skal der bruges papir, og det hober sig hurtigt op. Papir er samtidig en kostbar ressource.

Derfor kan det godt betale sig at udnytte de muligheder, som internettet giver, og i stedet gå over til en cloud baseret løsning.

På den måde kan man gemme tingene i skyen, så alle medarbejderne kan tilgå et dokument, uden at det skal printes en helt masse gange. Det sikrer også, at man kan tilgå det samme dokument fra forskellige maskiner.

At gemme og hente sine ting i skyen er ikke kun en grønnere løsning, men også smartere. Papirer kan nemt gå tabt eller blive ødelagt af fx brand eller vand, hvor der skal mere til, før et online dokument går tabt.

Derfor giver det god mening for virksomheder at vælge den online løsning og fx helt undgå at printe dokumenter og sende breve.

Det rigtige papir

At gemme tingene i skyen er i mange tilfælde en løsning, men ikke altid. Det kan være rart og nødvendigt at printe nogle ting, fx hvis der skal skrives under og arkiveres.

Her kan den type papir, som man vælger at investere i, også gøre en stor forskel. Eksempelvis er det en god idé at bruge genbrugspapir, som ofte vil være mærket som det mest miljørigtige.

Hertil er det også bedst at gå efter vegetabilske og vandbaserede trykfarver til printeren, der ikke indeholder en masse giftige kemikalier.

Selvom det virker som en lille ting, kan det have en stor effekt, især hvis man er en virksomhed, der har et stort forbrug af papir. Hvis man ved, at man kommer til at bruge meget papir, er det smart at købe stort ind på én gang.

Det sikrer nemlig, at der kun er én omgang transport og mindre emballage, hvilket igen er noget, der kommer miljøet til gode.

Pynt med planter

Gør kontoret grønnere på bogstavelig vis ved at investere i planter. Når medarbejderne er omgivet af planter, vil de være i mærkbart bedre humør, fordi det giver et bedre indeklima.

Planter renser luften både i stor og lille skala. Vi ved alle sammen, at jo flere træer, vi har på planeten, jo mere CO2 bliver der optaget. På den måde virker planter som planetens lunge.

Derfor giver det god mening at pynte arbejdspladsen med planter, som både forbedrer indeklimaet og bidrager en smule til en grønnere planet.

Har I tilhørende grund til virksomhedens bygning, kan I også gøre noget for klimaet ved at plante træer på den.

Elbiler eller sælgercykler

En stor del af de danske virksomheder forsyner deres sælgere og medarbejdere, der skal ud til møder, med en bil. Det er utroligt smart og praktisk for arbejdet, men ikke den bedste løsning set i det grønt perspektiv.

Hvis man som virksomhed virkelig vil gøre en forskel for miljøet og ikke mindst brande sig som en klimaforkæmper. Så er el- eller hybridbiler et oplagt valg.

Det vil ikke kun være en miljøvenlig og bæredygtig løsning, men også spare firmaet penge, da el er langt billigere end benzin. Er ens virksomhed beliggende i en større by som fx København eller Århus, kan man også overveje at forsyne sælgerne med cykler i stedet for biler.

Det er ofte langt hurtigere og nemmere at komme rundt i de store byer på cykel end i bil, og det er samtidig den absolut mest grønne løsning. Hvis man i dag har forurenende firmabiler kørende rundt, kan et grønt tiltag altså også være at skifte dem ud med et grønnere alternativ.

Vi hører meget gerne input til gode miljøløsninger. Husk at sende dokumentation, kilder m.v. til jeres miljøforslag. Send til mail@noco2.dk.